Over Thialf LTC

 

Algemene informatie

Thialf LTC is sinds augustus 2005 gevestigd op een nieuw tennispark gelegen in sportpark Amstelwijck en beschikt over 6 buitenbanen (Canada Tenn) met verlichting. Verder is er op het park een miniveldbaan, oefenkooi met muur en speelgelegenheid voor kinderen. Een gezellige kantine met bar en keuken, dames- en herenkleedkamer met douches, dames- en herentoilet en een invalidentoilet.

De Canada Tenn banen hebben als grote voordeel dat men na een regenbui weer snel de baan op kan. Behalve tijdens vorst kunnen deze banen het grootste deel van het jaar bespeeld worden.

Openingstijden banen/park

Het park en de banen zijn altijd toegankelijk voor Thialfleden met een KNLTB-pas. De poort en zijingang van de kantine kunnen met de KNLTB-pas geopend worden.

In principe zijn de banen geopend van januari t/m december. Vanwege weersomstandigheden kunnen de banen gesloten worden, zie hiervoor mededelingen op de website.

Verlichting

Maandag t/m vrijdag tot 23.00 uur. Zaterdag en zondag uitsluitend na toestemming van het bestuur. Wanneer de kantine gesloten is, kan de baanverlichting van baan 1, 3 en 5 op doordeweekse dagen door de spelers zelf ingeschakeld worden. Op de hoekpaal van baan 1 is de startknop aangebracht, de sleutel hiervan hangt in de gang bij de kleedkamers.

Openingstijden kantine

Zomerseizoen (april t/m oktober) maandag t/m vrijdag 9.00-23.00 uur, zaterdag en zon- en feestdagen van 9.00-18.00 uur, dit onder voorbehoud. In de zomervakantie zijn er afwijkende tijden. Winterseizoen (november t/m maart) enkele doordeweekse avonden geopend afhankelijk van vrijwillige bardiensten.

Historie

Waar komt de naam "THIALF" vandaan? THIALF staat voor "Koning Winter" en dat heeft dus niets met tennis te maken. De verklaring is eenvoudig. De tennisclub is voortgekomen uit de op 19 december 1946 opgerichte kunstschaatsrijdersclub Thialf.

Dit is het begin van de Lawn Tennis Club Thialf (Thialf LTC).

De aanzet tot de oprichting van genoemde schaatsrijdersclub is gegeven door de heer J. van de Linde, die onder de naam "NENIJS" wat wil zeggen "na één nacht ijs", ijshockeywedstrijden organiseerde voor Amerikaanse en Canadese militairen op de besproeide banen van tenniscomplex Dash.

Dit complex lag naast het toenmalige "Krispijnbad" bij de Zwijndrechtse verkeersbrug. Dit was in de winter 1945-1946. Het daarop volgende winterseizoen van 1946 werd de (ijs)club Thialf opgericht.

Ongeveer een jaar of twee werd er gebruik gemaakt van de "Dash-banen" en rond 1948 verhuisde Thialf naar de toenmalige gemeentelijke tennisbanen van Sportpark Reeweg-Oost. Op dit sportpark maakten meerdere kleine tennisclubs gebruik van de banen. In die tijd huurden wij 's winters twee tennisbanen van de gemeente. Als kantine fungeerde een herenkleedhok, terwijl in de douchecel de geluidsinstallatie was ondergebracht. Als warmtebron stond er een oude Salamander kolenkachel, met een afvoerpijp door het raam.

In 1955 moest voor één jaar weer gebruik worden gemaakt van het "Dash-complex". Dit in verband met de reconstructie van het tennispark Reeweg. Het jaar daarop kon Thialf weer terug en kreeg als kantine een ongebruikte paardenstal toegewezen, compleet met boven- en onderdeur.

Omdat men ook buiten het ijsseizoen het contact met de leden niet wilden verliezen, kwam het idee een tennisclub op te richten. Met vijfentwintig ijsvrienden werd de tennisclub gestart en werd in de zomermaanden één baan van de gemeente gehuurd voor enkele avonden in de week en de zaterdagmorgen.

Rond 1958 kreeg tennisclub Thialf toestemming van de gemeente voor de bouw van een eigen kantine. Dit was tegenover de reeds bestaande kantine van CC die eveneens diverse banen huurde van de gemeente. De bouw van deze kantine, waar in september 1958 mee werd begonnen, werd voornamelijk gerealiseerd door de bestuursleden en enkele andere leden. En dit alles met gekregen materialen. Zo moest er een fabriekskeet worden gesloopt, van drieduizend straatstenen het cement worden afgebikt en het dak opnieuw worden geplaatst nadat dit door een zware storm was afgerukt. Al met al heeft dit ruim twee jaar gevergd. Maar, in 1960 was het dan eindelijk zover dat de kantine feestelijk kon worden geopend! Op 21 maart 1961 werd Thialf Lawn Tennis Club officieel opgericht.

Intussen groeide het ledental van Thialf gestaag. Waren er in 1965 circa 80 leden, in 1973 was het ledenaantal al opgelopen tot ongeveer 160 leden. Men had toen slechts de beschikking over één of twee banen in de week, echter wel met baanverlichting. Hoe bijzonder dat was blijkt wel uit het feit dat Thialf toen de enige tennisclub was in de regio Dordrecht die de beschikking had over tennisbanen met verlichting.

Rond 1973 werd Thialf door de gemeente gedwongen om te verdwijnen van Sportpark Reeweg. In eerste instantie had de gemeente geen enkel terrein voor ons beschikbaar zodat het een tennisclub zonder banen dreigde te worden. Thialf heeft toen enige tijd verspreid moeten spelen over twee complexen (Sportpark Reeweg en Schenkeldijk).

Mede dankzij de inzet van de heer Wagenaar als voorzitter, kregen we in 1975 toestemming van de gemeente om op Amstelwijck, aan de Jonkvrouw van den Santheuvelweg, een tenniscomplex met kantine aan te leggen. Hiermee werd nog in dat zelfde jaar een aanvang gemaakt. In 1976 had Thialf dan eindelijk de beschikking over vier tennisbanen én een gezellige kantine. Later kwamen daar nog twee kunststofbanen bij te weten baan 5 en 6. In 1978 verleende de gemeente Dordrecht toestemming om op deze twee banen een blaashal te plaatsen. Nu konden de leden van Thialf ook gedurende de wintermaanden tennissen. Hiervoor moest men echter wel in het bezit zijn van een zogenaamde "winterpas". Deze kosten voor zo'n winterpas waren gelijk aan de zomercontributie en die bedroeg in die tijd 145 gulden.

Inmiddels heeft Thialf wederom een gedwongen verhuizing ondergaan. Vanaf de zomer van 2005 spelen we aan de Laan van Londen, op onze nieuwe locatie in Sportpark Amstelwijck. Daar beschikken we momenteel over zes moderne Canadian Ten banen en een perfecte lichtinstallatie. Dit maakt het mogelijk om te blijven tennissen zolang de vorst uitblijft. Dit, in combinatie met een prachtige kantine en dito kleed- en douchegelegenheid geeft Thialf LTC een accommodatie om trots op te zijn.

EREGALLERIJ

Thialf is een tennisvereniging met een rijke historie. In de loop der jaren heeft de vereniging zich ontwikkeld tot een echte vriendenclub, waar gezelligheid hoog in het vaandel staat.
Zoiets gebeurt natuurlijk niet vanzelf. Hiervoor zijn in de eerste plaats de leden zelf verantwoordelijk.
Met name willen we hier extra aandacht schenken aan een aantal speciale leden die veel voor de club betekenen (of betekend hebben). Deze leden, voorzitters en ereleden, willen wij via deze eregalerij een bijzondere maar vooral ook blijvende plaats binnen de vereniging geven.

De voorzitters

Onbekend
In deze periode verrichtte George Dekker veel werk voor de tennisvereniging.
1961 - 1966

Dhr. Beelenkamp
1967 - 1973

Klaas Wagenaar
1974 - 1977

Ser Weber †
1978 - 1986

Krijn van Donkelaar †
1987 - 1995

John Harteloh
1996 - 2005

Ber Murks
2006 - 2012

Biek Stravers
2013 - 2016

Sybe de Lint
2017 - heden

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 78 618 4998

Thialf L.T.C.

Laan van Londen 1600
3317 DA Dordrecht